Hoe krijg ik meer energie?

Voel je je regelmatig uitgeput, futloos, moe en slapjes?

Het is heerlijk om eindeloos veel energie te hebben, maar hoe krijg je dit voor elkaar?

We kunnen allemaal wat extra energie gebruiken.


De hoeveelheid energie die je per dag hebt bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je leven.

Je energieniveau bepaalt voor een groot deel je humeur en het bepaalt hoeveel je voor elkaar kunt krijgen. Hoe meer energie je iedere dag hebt, des te meer je uit je leven kunt halen.

Heb je het gevoel dat je wel iets meer energie kunt gebruiken? Gebruik dan de onderstaande tips om stap voor stap meer energie op te bouwen!

1. Helemaal fit met omega-3
Vooral omega-3-vetzuren uit vis maken energiek. Ze bevatten EPA en DHA, belangrijke nutriënten die goed zijn voor het hart. Neem dus gerust een extra moot of een grote schep garnalen. Geen fan? Omega-3 in capsules kan uitkomst bieden. Plantaardige omega-3 is géén goed idee: het bestaat uit alfalinoleenzuur en dat kunnen we niet omzetten in EPA en DHA. Omega-6 is ook niet nodig, daarvan krijgen we al genoeg binnen.

2. Eet goede koolhydraten
We eten bergen koolhydraten uit brood, aardappelen en pastaproducten. Deze dikmakers zitten vol geraffineerde suikers en we eten ze de hele dag door. Overstappen op gezondere koolhydraten kan helpen.  Er is enorm veel keus: donkere bladgroente, wortel, paprika, paddenstoelen, mango, noten, pitten, zaden, olijven… Ze zitten boordevol vitaminen, voor een extra energiek gevoel.

3. Denk ook eens aan magnesium
Als het over energie gaat, hoor je zelden iets over magnesium. Toch is het een essentieel mineraal voor onze energievoorziening. Rijke bronnen van magnesium zijn cacao, bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, noten en banaan. Er valt dus genoeg te genieten, ook als je een beetje oplet wat je eet.

4. Natuurlijk, vers en biologisch
Verse en biologische groenten geven meer energie. Dat komt omdat biologische groenten veel meer magnesium en B-vitaminen bevatten. B-vitaminen maken energie vrij uit de voeding. De moeite die je stopt in gezond winkelen, koken en eten vertaalt zich vanzelf in een fit lijf. En daar krijg je een goed gevoel van!

5. Het gemak zit in een klein hoekje
Gemaksvoeding: snel klaar en zo slecht smaakt het niet. Maar energie krijg je er niet van. Het bevat veel zout en de slapgekookte groente kun je met een vergrootglas zoeken. Zo’n maaltijd kost meer energie dan het oplevert. Zet jezelf eens voor het hakblok en koop geen gemaksvoeding meer. Of lees eens een kookboek met (oer)gezonde gerechten. Even iets anders maar bijna nét zo gemakkelijk!

6. Geef energievreters het nakijken
Stress is de grootste energievreter. Andere zijn overeten, roken, drinken, negatieve gedachten, tegenzin en een verstoorde nachtrust. Een klein beetje stress hebben we nodig, anders komen we ons bed niet uit. Maar doe jezelf een plezier: zeg eens wat vaker nee. Sla eens een boek open over mindfulness en laat je gedachten aan die Excel-sheet ontsnappen. Als de stressbarometer zakt, geef je energievreters het nakijken.

7. Beweeg omdat het mag
Veranderen is moeilijk, vooral vanaf de bank. Ga dus lekker bewegen. Het hoeft niet op topniveau; ook wandelen en lichte yoga kunnen veel voor je doen. Bovendien maak je bij élke vorm van lichaamsbeweging endorfinen aan, zelfs als je de trap oploopt. Endorfinen zijn natuurlijke pijnstillers die zorgen voor een gevoel van welbevinden. Ook het “gelukshormoon” serotonine komt vrij bij het sporten. Als je begint wordt het dus vanzelf steeds leuker. Vandaag nog van die bank af? 

8. Zoek de zon op
Bij mooi weer maakt elk stukje blote huid vitamine D aan. Beter bestaat niet voor een goede weerstand, soepele spieren, sterke botten en zelfs een sterk gebit. Daarbij draagt vitamine D bij aan celvernieuwing in het lichaam - écht een verjongingsvitamine dus. Helaas zijn de zonnige dagen hier vaak op één hand te tellen… Neem daarom elke dag extra vitamine D. Het is meestal nodig en zo kun je het ook niet vergeten.