Internationale dag van de slaap!

Vandaag is het de internationale dag van de slaap!
Super belangrijk, want slaap houdt alle processen in ons lichaam gaande!
Daarom is het van uiterst belang om hieraan aandacht te geven.
Als gezondheidstip van de week geven we jullie daarom alvast 10 tips en weetjes over slaap, zodat jullie hopelijk het belang van slaap beseffen!
Slaapwel straks!!!  ;-)

1. Slaaptijd. 
Veruit de meeste volwassenen hebben gemiddeld 7,5 uur slaap nodig.

2. Geluid.
Vanaf 35 decibel wordt de slaap verstoord. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbij rijdt, zit ongeveer op dat niveau. Wie aan een drukke weg woont, went vaak aan het nachtlawaai en wordt er niet meer wakker van. Toch blijft het geluid het autonoom zenuwstelsel prikkelen, wat tot een verhoogde bloeddruk kan leiden. Per toename van 5 db geluidsoverlast, stijgt de bloeddruk met 0,66 mmHg. Daarbij speelt het type geluid geen rol. Oordoppen helpen het geluid dempen en verhinderen waarschijnlijk het effect op de bloeddruk.

3. Licht.
Dit vermindert de melatonineproductie in de hersenen. Melatonine wordt gestimuleerd door duisternis, waardoor we slaperig worden. Het licht van een tablet of zelfs een smartphone onderdrukt in zekere mate de melatonineproductie wat de slaap kan verstoren. Blauw licht heeft een grotere impact op de slaap dan andere kleuren. Daarom geven wake-up lampen blauw licht.

4. Multimedia
Deze houden ons wakker. Naast het lichtgevende scherm, zijn het vooral de emoties bij het lezen van mails, berichtjes en andere info die ons brein op scherp stellen. We surfen meestal ongewild langer dan goed voor ons is.

5. Elektromagnetische stralen. 
Over de impact op de slaap spreken studies elkaar tegen. Een gsm onder je hoofdkussen blijkt wel wat te interfereren met de elektrische activiteit in de hersenen, in vergelijking met een gsm die verder af ligt in de slaapkamer. Wie op veilig wil spelen, legt de gsm beter minstens 1 meter van het hoofdkussen af.

6. De slaapkamertemperatuur.
Deze bedraagt optimaal 16 tot 18°C om goed in te slapen, 18°C of hoger om goed door te slapen en 20 tot 24° om echt diep te slapen. We slapen dieper bij 24° dan bij 18°. Tijdens een warme zomer slapen we dus moeilijker in, maar we slapen we ook dieper.

7. Planten in de slaapkamer.
Deze kunnen helemaal geen kwaad. De CO2-productie is verwaarloosbaar. Vanuit psychologisch oogpunt zouden ze zelfs rustgevend zijn.

8. Lezen in bed of een TV op de kamer.
Vreemd, maar ook deze vormen hebben nauwelijks effect op de slaap, tenzij je blijft lezen of de televisie vergeet uit te zetten, waardoor geluid en licht toch de slaap kunnen verstoren.

9. Alcohol.
Dit fungeert vaak goed als inslaapmiddel, maar is tegelijkertijd een slecht doorslaapmiddel. De melatonine in je lichaam moet zich bezighouden met het verwerken van de alcohol, waardoor de voorraad melatonine sneller 'op' is, en waardoor je dus als gevolg sneller wakker wordt.

10. Stress.
Daar hebben de meesten last van. Dit stimuleert de productie van stresshormoon cortisol. Te veel cortisol maakt je alert. De cortisolconcentratie stijgt in het tweede deel van de nacht en zorgt dat je 's morgens wakker wordt. Wie last heeft van stress, produceert meer cortisol en wordt daarom midden in de nacht wakker.